Här visas alla kommande aktiviteter. Det går också att bläddra bakåt i tiden för att se vårt arkiv med historiska aktiviteter.
Rymden uppåt och neråt… Skollovsaktivitet på Plönninge i science center Lärdômen och på observatoriet. Oavsett väder gör vi först roliga saker uppe i stora husen och är himlen klar när det mörknat, tittar vi på stjärnor, nebulosor och planeter från teleskophusen.
Kostar inget och barn över 9 år har företräde, aktiviteterna är coronaanpassade. Alla vuxna måste följa FHM:s restriktioner om avstånd och handhygien!
Mer info på www.hastro.se
Arrangör: Hallands astronomiska förening, HAS
Föreläsning och demonstrationer med storseglaren Ove Nilsson och astronomichefen Arne Sikö. Obligatorisk föranmälan till info@hasto.se
Den märkliga kopplingen mellan en gammal halländsk bonad och ett sällsynt, 4000-årig skatt. Tänkvärd vetenskapshistoria….
Fri entré till cafeet!
OBS begränsat antal platser pga coronan, obligatorisk föranmälan till bokning@hallandskonstmuseum.se eller 035-162300
Hittar du alla planeterna…? Promenad i Plönningeskogen ca 1 km som alla kan gå. Vi varje planet kan du läsa mer, där finns också bältet där meteoriterna ofta kommer ifrån och så får Pluto vara med trots att den inte längre räknas som planet….
Åker du buss så tar du Linje 330 från Halmstad och stiger av på busshållplats Plönningevägen i Harplinge. Promenaden från hållplatsen går först på väg 615 till Plönninge där vägen till området sedan är skyltat friluftsområde.
Åker du bil så tar du väg 615 från Harplinge till Plönninge. Från Plönninge är det skyltat friluftsområde. Parkeringsmöjligheter finns vid infarten till skogen på Hambergsvägen.
Parkeringen har koordinaterna 56.72813, 12.75666
Arne Sikö, astronomilärare och teknisk fysiker, rapporterar apropå senaste Marssonden. Kortföreläsningen tar 17 min, se vidare på www.hastro.se, klippet är https://www.youtube.com/watch?v=V2Q7kDbf4hE
Unik satsning, lekfullt, allvarligt och in i vassen lärorikt. Kom och ha kul!
Det finns 150 olika yrken inom polisen som kräver olika utbildningar och kurser inom väldigt många områden. Här skall det handla om psykologi…naturvetenskap och teknik på finurliga sätt; Hur fort kan du springa…? Vems fingeravtryck? Kan du se mig? Vad säger fotavtrycket? Hör du rätt bokstav…? Vem/vilka har varit här? Kan du tolka meddelandet? Har du suttit i en radiobil? Ser du det felaktiga hårstrået? Vad ser kameran som inte dina ögon ser? Såg du verkligen vad som hände? Bland mycket annat!
De olika experimentstationerna är upplagda som tipspromenad och för barnen vissa stationer märkta med ett stort C. Det betyder att efter fem av de experimenten får man ett certifikat såsom lämplig polisaspirant.
Det kostar ingenting, alla är välkomna, de flesta experimenten lämpar sig bäst över 10 år